Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory w moim domu przygotowywano piernika w wersji klasycznej czyli pieczony w formie keksowej. Jednak uważam, że i tą tradycję powinniśmy lekko zmodyfikować. Moją propozycją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia niech będą babeczki piernikowe. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, są doskonała alternatywą dla klasycznego piernika.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20827
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20827
Składniki
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na jasny puch. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo wystudzoną masę. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Część babeczek posypujemy połową cukru pudru. Z pozostałego cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier, poprzez zmieszanie składników. Polewamy pozostałe babeczki lukrem. Posypujemy skórką pomarańczową.
Zapraszam do mojego bloga!