Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1089

Dodano:

Odsłon: 347

Do tej pory w moim domu przygotowywano piernika w wersji klasycznej czyli pieczony w formie keksowej. Jednak uważam, że i tą tradycję powinniśmy lekko zmodyfikować. Moją propozycją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia niech będą babeczki piernikowe. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, są doskonała alternatywą dla klasycznego piernika.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na jasny puch. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo wystudzoną masę. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy na babeczki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Część babeczek posypujemy połową cukru pudru. Z pozostałego cukru pudru, wody i soku z cytryny tworzymy lukier, poprzez zmieszanie składników. Polewamy pozostałe babeczki lukrem. Posypujemy skórką pomarańczową.

  2. Zapraszam do mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 06 listopada śliczne i pachnące, zrobiło się jakby świąteczne :)





1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 listopada Przepyszne babeczki!I już czuję ten cudowny aromat...super:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń