Do góry

Desery Przepis na:

Babka jogurtowa z jagodami dla uczulonych na orzechy

Babka jogurtowa z jagodami dla uczulonych na orzechy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Babka jogurtowa z jagodami dla uczulonych na orzechy"

Składniki

  • 125 g masła
  • szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 125 jagód (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Utrzyj miękkie masło na gładką masę z cukrem. Miksuj i wbijaj pojedynczo całe jajka. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj jogurt.

  2. Wsyp do ciasta jagody i delikatnie wymieszaj, by nie pognieść owoców. Sok z nich niepotrzebnie może rozrzedzić ciasto, a i potem pokrojona babka nie będzie tak ładnie się prezentowała.

  3. Posmaruj tortownicę (o średnicy 23 cm) tłuszczem. Przelej do niej masę z owocami i umieść w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Piecz 40-45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków), czy ciasto jest dopieczone – patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

  4. Otwórz piekarnik i poczekaj 5 minut, by ciasto odpoczęło i nie opadło. Wyjmij z pieca i znów odstaw. Gdy będzie jeszcze ciepłe, przykryj tortownicę talerzem, odwróć i wyjmij ciasto. Posyp cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietaną.

  5. Jak to zrobić?

  6. Masło idealne. Jeśli masło nie jest wystarczająco miękkie, rozgniataj je dłońmi. Pod wpływem ciepła stanie się bardziej plastyczne.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń