Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsza, najłatwiejsza dla opornych i leniuchów. Do kawy, herbaty podjadania i podgryzania.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12685
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12685
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42991
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 374
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
Rozpuszczamy masło. Jajka z cukrem mieszamy aż do uzyskania jasnej puszystej masy, dodajemy mąki i proszek do pieczenia a następnie rozpuszczone masło (może być gorące). Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. (Białą część można uzupełnić mąką w ilości odpowiadającej kakao - ale nie jest to konieczne). Dobra rada - jajka dajemy w temperaturze pokojowej, unikniemy zakalca.
Ja do ciasta dosypuję (a jakże) odrobinę ostropestu i siemienia lnianego. Foremkę smarujemy tłuszczem (najlepiej olej - masła i tak jest tutaj dużo) i wysypujemy oczywiście OTRĘBAMI. Ciasto dajemy naprzemiennie, im mniejsze porcje tym ładniejsze wzorki.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. (Do suchego patyczka). W babce jest cała szklanka cukru, więc unikam polewy, lukru itp. Wystarczy cukier puder tylko dla "oka". Smacznego.