Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsza, najłatwiejsza dla opornych i leniuchów. Do kawy, herbaty podjadania i podgryzania.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5826
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9650
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 296
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5826
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9650
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 296
Składniki
Rozpuszczamy masło. Jajka z cukrem mieszamy aż do uzyskania jasnej puszystej masy, dodajemy mąki i proszek do pieczenia a następnie rozpuszczone masło (może być gorące). Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. (Białą część można uzupełnić mąką w ilości odpowiadającej kakao - ale nie jest to konieczne). Dobra rada - jajka dajemy w temperaturze pokojowej, unikniemy zakalca.
Ja do ciasta dosypuję (a jakże) odrobinę ostropestu i siemienia lnianego. Foremkę smarujemy tłuszczem (najlepiej olej - masła i tak jest tutaj dużo) i wysypujemy oczywiście OTRĘBAMI. Ciasto dajemy naprzemiennie, im mniejsze porcje tym ładniejsze wzorki.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. (Do suchego patyczka). W babce jest cała szklanka cukru, więc unikam polewy, lukru itp. Wystarczy cukier puder tylko dla "oka". Smacznego.