Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsza, najłatwiejsza dla opornych i leniuchów. Do kawy, herbaty podjadania i podgryzania.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 687
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1209
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49552
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1303
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 687
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1209
Przepis dnia
Kapsalon to danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Wywodzące s...
Odsłon: 49552
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 1303
Składniki
Rozpuszczamy masło. Jajka z cukrem mieszamy aż do uzyskania jasnej puszystej masy, dodajemy mąki i proszek do pieczenia a następnie rozpuszczone masło (może być gorące). Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. (Białą część można uzupełnić mąką w ilości odpowiadającej kakao - ale nie jest to konieczne). Dobra rada - jajka dajemy w temperaturze pokojowej, unikniemy zakalca.
Ja do ciasta dosypuję (a jakże) odrobinę ostropestu i siemienia lnianego. Foremkę smarujemy tłuszczem (najlepiej olej - masła i tak jest tutaj dużo) i wysypujemy oczywiście OTRĘBAMI. Ciasto dajemy naprzemiennie, im mniejsze porcje tym ładniejsze wzorki.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. (Do suchego patyczka). W babce jest cała szklanka cukru, więc unikam polewy, lukru itp. Wystarczy cukier puder tylko dla "oka". Smacznego.