Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsza, najłatwiejsza dla opornych i leniuchów. Do kawy, herbaty podjadania i podgryzania.
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 191
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 489
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2978
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 146
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 191
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 489
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2978
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 146
Składniki
Rozpuszczamy masło. Jajka z cukrem mieszamy aż do uzyskania jasnej puszystej masy, dodajemy mąki i proszek do pieczenia a następnie rozpuszczone masło (może być gorące). Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. (Białą część można uzupełnić mąką w ilości odpowiadającej kakao - ale nie jest to konieczne). Dobra rada - jajka dajemy w temperaturze pokojowej, unikniemy zakalca.
Ja do ciasta dosypuję (a jakże) odrobinę ostropestu i siemienia lnianego. Foremkę smarujemy tłuszczem (najlepiej olej - masła i tak jest tutaj dużo) i wysypujemy oczywiście OTRĘBAMI. Ciasto dajemy naprzemiennie, im mniejsze porcje tym ładniejsze wzorki.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. (Do suchego patyczka). W babce jest cała szklanka cukru, więc unikam polewy, lukru itp. Wystarczy cukier puder tylko dla "oka". Smacznego.