Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najzwyklejsza, najłatwiejsza dla opornych i leniuchów. Do kawy, herbaty podjadania i podgryzania.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3649
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 312
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3649
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 312
Składniki
Rozpuszczamy masło. Jajka z cukrem mieszamy aż do uzyskania jasnej puszystej masy, dodajemy mąki i proszek do pieczenia a następnie rozpuszczone masło (może być gorące). Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao. (Białą część można uzupełnić mąką w ilości odpowiadającej kakao - ale nie jest to konieczne). Dobra rada - jajka dajemy w temperaturze pokojowej, unikniemy zakalca.
Ja do ciasta dosypuję (a jakże) odrobinę ostropestu i siemienia lnianego. Foremkę smarujemy tłuszczem (najlepiej olej - masła i tak jest tutaj dużo) i wysypujemy oczywiście OTRĘBAMI. Ciasto dajemy naprzemiennie, im mniejsze porcje tym ładniejsze wzorki.
Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. (Do suchego patyczka). W babce jest cała szklanka cukru, więc unikam polewy, lukru itp. Wystarczy cukier puder tylko dla "oka". Smacznego.