Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 22017

Ciasto na zimno z dużą ilością bananów i z galaretkami

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • 4 banany
  • 150g masła
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 4 banany
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bananowiec

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać: cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 170 stopni

  2. Pianka bananowa:

    W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Obrane banany zmiksować na gładki mus. Do musu dodać masło i tężejącą galaretkę- wszystko razem zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia

  3. Ptasie mleczko:

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Schłodzone mleko skondensowane zmiksować z tężejącą galaretką. Wyłożyć na ciasto i odstawić do stężenia

  4. Galaretki agrestowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Banany obrać i pokroić w plastry, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń