Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Generalnie ciasto jest bardzo proste i szybkie, a przy tym bardzo smaczne, no i jeden kawałek to tylko 170 kcal. Nie za słodkie, a raczej orzeźwiające.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 76
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 76
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 811
Składniki
Białka ubijamy i pod koniec dodajemy cukru. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko szpatułką. Foremkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 12 minut. Po ostudzeniu nasączamy kilkoma łyżkami herbaty.
Banany polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja zostawiłam kilka większych kawałków). Wodę z masłem zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i połączyć z masą bananową. Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje szykujemy polewę czekoladową.
Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na masę bananową i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.