Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec na biszkopcie z czekoladą

Bananowiec na biszkopcie z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 12310

Generalnie ciasto jest bardzo proste i szybkie, a przy tym bardzo smaczne, no i jeden kawałek to tylko 170 kcal. Nie za słodkie, a raczej orzeźwiające.

Składniki

  • Biszkopt:
  • - 2 jajka: białka i żółtka osobno
  • - czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • - czubata łyżka mąki pszennej
  • - 2 łyżki cukru
  • - szczypta soli i szczypta proszku do pieczenia
  • - mocna herbata do nasączenia
  • Masa bananowa:
  • - 4 banany
  • - 2 galaretki o dowolnym smaku
  • - 2 łyżki masła
  • - 0,5 szklanki wody
  • - sok z cytryny
  • - 2 łyżki cukru – opcjonalnie. Ja dodałam ponieważ moje galaretki nie zawierały cukru
  • Polewa czekoladowa:
  • - 60 g gorzkiej czekolady
  • - 120 ml śmietanki kremówki 36%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy i pod koniec dodajemy cukru. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko szpatułką. Foremkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 12 minut. Po ostudzeniu nasączamy kilkoma łyżkami herbaty.

  2. Banany polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja zostawiłam kilka większych kawałków). Wodę z masłem zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i połączyć z masą bananową. Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje szykujemy polewę czekoladową.

  3. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na masę bananową i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń