Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Białe reniferki"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4537
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 553
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4537
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 553
Składniki
Zagnieć gładkie ciasto z mąki, masła, cukru pudru i jajka. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm. Specjalną foremką powykrawaj z niego serduszka. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciastka w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut. Wyjmij je i odłóż do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuść i posmaruj nią schłodzone serduszka. Zanim czekolada stężeje, wciśnij do niej cukiereczek jako nosek, a precelki przyczep jako rogi. Roztopioną czekoladą namaluj reniferkom oczka. Poczekaj, aż całość stężeje.
W wersji mniej słodkiej, noski zamiast z cukiereczków, zrób np. z połówek orzechów laskowych, a oczy z rodzynków lub z kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczy.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 100 kcal.</strong>Źródło: Na żywo