Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Białe reniferki"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1684
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1481
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1472
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1692
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1684
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1481
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1472
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1692
Składniki
Zagnieć gładkie ciasto z mąki, masła, cukru pudru i jajka. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm. Specjalną foremką powykrawaj z niego serduszka. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciastka w temperaturze 180° C przez ok. 15 minut. Wyjmij je i odłóż do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuść i posmaruj nią schłodzone serduszka. Zanim czekolada stężeje, wciśnij do niej cukiereczek jako nosek, a precelki przyczep jako rogi. Roztopioną czekoladą namaluj reniferkom oczka. Poczekaj, aż całość stężeje.
W wersji mniej słodkiej, noski zamiast z cukiereczków, zrób np. z połówek orzechów laskowych, a oczy z rodzynków lub z kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczy.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 100 kcal.</strong>Źródło: Na żywo