Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy ciasteczkowy spód, lekki limonkowy krem przykryty niebanalną błękitną masą i ciacho gotowe! Wbrew pozorom ta tarta jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatkowo będzie świetną alternatywą dla osób nietolerujących mleka, ponieważ krem jest na bazie mleka kokosowego. Do spodu ciasta użyłam masła, ale jeśli ktoś woli lub potrzebuje wersję w 100 % wegańską, to masło zastępujemy taką samą ilością oleju np. kokosowego. Dla uzyskania błękitnego koloru będziemy potrzebować naturalnego barwnika, jakim jest sproszkowana niebieska spirulina*. Oczywiście możecie pominąć warstwę niebieską i zrobić wyłącznie limonkową, podwajając wówczas ilość składników.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1019
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1019
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Ciastka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, mieszamy i tak przygotowaną „kruszonkę” wykładamy na formę do tarty i dokładnie ugniatamy. Wkładamy na 15 min. do zamrażalnika, aby się wychłodziło.
W tym czasie przygotowujemy warstwę białą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez dwie minuty, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy syrop, sok z limonki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa nie będzie już ciepła wylewamy ją na spód ciasteczkowy i odkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny przygotowujemy warstwę niebieską.
Proszek spirulinowy mieszamy z wodą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy, po zagotowaniu gotujemy 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop i barwnik. Być może będzie potrzebna większa ilość barwnika, w zależności od tego, jakiego użyjecie. Po prostu dodajemy go tyle, by uzyskać odpowiedni kolor. Bo przestudzeniu wylewamy masę niebieską bardzo powoli na warstwę białą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy owocami (borówki, czarna porzeczka lub inne ciemne owoce)