Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy ciasteczkowy spód, lekki limonkowy krem przykryty niebanalną błękitną masą i ciacho gotowe! Wbrew pozorom ta tarta jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatkowo będzie świetną alternatywą dla osób nietolerujących mleka, ponieważ krem jest na bazie mleka kokosowego. Do spodu ciasta użyłam masła, ale jeśli ktoś woli lub potrzebuje wersję w 100 % wegańską, to masło zastępujemy taką samą ilością oleju np. kokosowego. Dla uzyskania błękitnego koloru będziemy potrzebować naturalnego barwnika, jakim jest sproszkowana niebieska spirulina*. Oczywiście możecie pominąć warstwę niebieską i zrobić wyłącznie limonkową, podwajając wówczas ilość składników.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4437
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12045
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6851
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4437
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12045
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6851
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Składniki
Ciastka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, mieszamy i tak przygotowaną „kruszonkę” wykładamy na formę do tarty i dokładnie ugniatamy. Wkładamy na 15 min. do zamrażalnika, aby się wychłodziło.
W tym czasie przygotowujemy warstwę białą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez dwie minuty, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy syrop, sok z limonki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa nie będzie już ciepła wylewamy ją na spód ciasteczkowy i odkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny przygotowujemy warstwę niebieską.
Proszek spirulinowy mieszamy z wodą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy, po zagotowaniu gotujemy 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop i barwnik. Być może będzie potrzebna większa ilość barwnika, w zależności od tego, jakiego użyjecie. Po prostu dodajemy go tyle, by uzyskać odpowiedni kolor. Bo przestudzeniu wylewamy masę niebieską bardzo powoli na warstwę białą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy owocami (borówki, czarna porzeczka lub inne ciemne owoce)