Do góry

Desery Przepis na:

Błękitny anioł - tarta limonkowa z naturalnym barwnikiem

Błękitny anioł - tarta limonkowa z naturalnym barwnikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 77

Kruchy ciasteczkowy spód, lekki limonkowy krem przykryty niebanalną błękitną masą i ciacho gotowe! Wbrew pozorom ta tarta jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatkowo będzie świetną alternatywą dla osób nietolerujących mleka, ponieważ krem jest na bazie mleka kokosowego. Do spodu ciasta użyłam masła, ale jeśli ktoś woli lub potrzebuje wersję w 100 % wegańską, to masło zastępujemy taką samą ilością oleju np. kokosowego. Dla uzyskania błękitnego koloru będziemy potrzebować naturalnego barwnika, jakim jest sproszkowana niebieska spirulina*. Oczywiście możecie pominąć warstwę niebieską i zrobić wyłącznie limonkową, podwajając wówczas ilość składników.

Składniki

  • Składniki na tradycyjną formę do tarty SPÓD 200 g dowolnych ciastek (np. herbatników lub pełnoziarnistych) 40 g roztopionego
  • WARSTWA BIAŁA: 300 ml mleka kokosowego z puszki (część stała i reszta płynnej), 60 ml syropu klonowego lub innego słodzidła,
  • WARSTWA NIEBIESKA: 2-3 łyżki wody, 1 łyżka niebieskiego barwnika w proszku, 300 ml mleka kokosowego, 2 łyżeczki agaru, 40 ml
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Błękitny anioł - tarta limonkowa z naturalnym barwnikiem

Przygotowanie

  1. Ciastka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, mieszamy i tak przygotowaną „kruszonkę” wykładamy na formę do tarty i dokładnie ugniatamy.

    Wkładamy na 15 min. do zamrażalnika, aby się wychłodziło.

  2. W tym czasie przygotowujemy warstwę białą. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez dwie minuty, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy syrop, sok z limonki i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

    Kiedy masa nie będzie już ciepła wylewamy ją na spód ciasteczkowy i odkładamy do lodówki na godzinę.

    Po upływie godziny przygotowujemy warstwę niebieską.

  3. Proszek spirulinowy mieszamy z wodą.

    Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy agar, mieszamy, po zagotowaniu gotujemy 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop i barwnik. Być może będzie potrzebna większa ilość barwnika, w zależności od tego, jakiego użyjecie. Po prostu dodajemy go tyle, by uzyskać odpowiedni kolor.

    Bo przestudzeniu wylewamy masę niebieską bardzo powoli na warstwę białą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy owocami (borówki, czarna porzeczka lub inne ciemne owoce)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń