Do góry

Desery Przepis na:

Całusek

Całusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 4693

przepyszne, lekkie i pięknie wygląda.

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 18%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200 ml wody)
  • Dodatki: 2 galaretki wiśniowe
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • ulubiony dżem (najlepiej czerwony)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Całusek

Przygotowanie

  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy rozmieszany żółtka i ubijamy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie wsypujemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, najlepiej łapką od miksera. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 50 minut,
    Biszkopt wyrasta dość duży, więc można go przekroić na pół i jeden blat wykorzystać do innego ciasta::)

  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy przez około 4 minuty, wsypujemy bite śmietany w proszku i ubijamy na sztywno. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę i ubijamy jeszcze chwilę.

  3. Masę śmietanową wylewamy na biszkopt. Okrągłe biszkopty smarujemy dżemem i sklejamy, a później układamy na masę. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 0,75 ml wody i gdy lekko stężeją, wylewamy na biszkopty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elka16 16 kwietnia 2014 Ciasto wygląda świetnie! tylko czy mogłabym wiedzieć jakie wymiary miała blacha na której robiła Pani to ciasto?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń