Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto sycylijskie wykonane na bazie biszkoptu i sera ricotta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44775
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 693
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44775
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 693
Składniki
Nadzienie: Ser ricotta mieszamy z 500 gramami cukru, rumem, cynamonem i wanilią. Ucieramy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy czekoladowe wiórki, pistacje i owoce kandyzowane. Masa marcepanowa: W rondlu wymieszać 200 g cukru i 200 ml wody. Podgrzać. Do masy cukrowe wsypać mąkę z utartych migdałów. Mieszać. Dosypać barwnik i cukier waniliowy. Zagotować. Odstawić ale nie czekać aż zastygnie. Wylać ciepłe na stolnicę najlepiej marmurową (szybko zastyga). Uformować kulę. Rozwałkować i pociąć w trapezy. Z biszkopta wyciąć trapezy identycznej ilości i wielkości jak z masy marcepanowej. Mają wystarczyć na tortownicę o średnicy 21cm. Tortownicę wyłożyć folią. Naokoło układać raz biszkopt, raz marcepan. Wyłożyć do środka masę serową. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Górę przykryć dekoracyjnym talerzem. Odwrócić i zdjąć blaszkę. Całość polać masą lukrową i ozdobić owocami kandyzowanymi. Smacznego!!