Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące markizy kawowe

Chrupiące markizy kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Chrupiące markizy kawowe"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy
  • 8 dag cukru
  • 20 dag białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 36 proc
  • 25 czekoladowych drażetek
  • najlepiej w kształcie ziarenek czekolady
  • słodkie granulowane kakao do posypania ciastek
  • ok. 2 łyżek mąki pszennej do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekaj , aż powstaną grudki. Wtedy wbij jajko, dodaj cukier i wlej mocny, zimny kawowy napar. Szybko zagnieć dłonią gładkie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godz.

  2. W tym czasie przygotuj masę do przełożenia ciastek: białą czekoladę połam albo posiekaj. W rondelku mocno podgrzej śmietanę. Zdejmij z ognia. Do śmietany wsyp czekoladę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Odstaw masę, by ostygła. Jeśli lubisz, do jeszcze ciepłej możesz dodać 2–3 łyżki wiórków kokosowych.

  3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o gru bości 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka wytnij z placków 50 ciasteczek. Ułóż je na blachach wyłożonych pergaminem i piecz kolejno po 15 min w 175 st. Ciastka ostudź.

  4. Odłóż 3 łyżki kremu. Resztą posmaruj połowę ciastek, przykryj pozostałymi. Z odłożonego kremu zrób na markizach małe kropki, przyklej do nich drażetki. Ciastka posyp kakao (przez sitko).

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń