Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące markizy kawowe"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 435
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 780
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekaj , aż powstaną grudki. Wtedy wbij jajko, dodaj cukier i wlej mocny, zimny kawowy napar. Szybko zagnieć dłonią gładkie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godz.
W tym czasie przygotuj masę do przełożenia ciastek: białą czekoladę połam albo posiekaj. W rondelku mocno podgrzej śmietanę. Zdejmij z ognia. Do śmietany wsyp czekoladę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Odstaw masę, by ostygła. Jeśli lubisz, do jeszcze ciepłej możesz dodać 2–3 łyżki wiórków kokosowych.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o gru bości 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka wytnij z placków 50 ciasteczek. Ułóż je na blachach wyłożonych pergaminem i piecz kolejno po 15 min w 175 st. Ciastka ostudź.
Odłóż 3 łyżki kremu. Resztą posmaruj połowę ciastek, przykryj pozostałymi. Z odłożonego kremu zrób na markizach małe kropki, przyklej do nich drażetki. Ciastka posyp kakao (przez sitko).Źródło: Tina