Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące markizy kawowe"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekaj , aż powstaną grudki. Wtedy wbij jajko, dodaj cukier i wlej mocny, zimny kawowy napar. Szybko zagnieć dłonią gładkie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godz.
W tym czasie przygotuj masę do przełożenia ciastek: białą czekoladę połam albo posiekaj. W rondelku mocno podgrzej śmietanę. Zdejmij z ognia. Do śmietany wsyp czekoladę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Odstaw masę, by ostygła. Jeśli lubisz, do jeszcze ciepłej możesz dodać 2–3 łyżki wiórków kokosowych.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o gru bości 2 mm. Foremką w kształcie kwiatka wytnij z placków 50 ciasteczek. Ułóż je na blachach wyłożonych pergaminem i piecz kolejno po 15 min w 175 st. Ciastka ostudź.
Odłóż 3 łyżki kremu. Resztą posmaruj połowę ciastek, przykryj pozostałymi. Z odłożonego kremu zrób na markizach małe kropki, przyklej do nich drażetki. Ciastka posyp kakao (przez sitko).Źródło: Tina