Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki

Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 244

Dodano:

Odsłon: 189

Ciasteczka przekładane kremem budyniowym. Oblane w białej czekoladzie. Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki, czyli jak na kilka sekund przenieść się do nieba.

Składniki

  • ciasto:
  • - 1 szklanka mąki tortowej
  • - 1/4 szklanki cukru pudru
  • - 10 dag margaryny
  • - 2 żółtka
  • krem budyniowy:
  • - 1 niebieska galaretka o smaku wieloowocowym
  • - 500 ml mleka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 budyń śmietankowy
  • dodatkowo:
  • - 10 dag białej czekolady
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
    2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
    3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.
    4. Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka, w niektórych na środku wycinamy foremką kwiatuszka. Ciasteczek wycinamy do pary. Ciasto musi być troszkę grubsze.
    5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
    6. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy na talerzyk. Ciasteczko z kwiatuszkiem zanurzamy w niej ale tylko jedną stronę. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia.
    7. Przygotowujemy krem. W połowie mleka rozpuszczamy budyń.
    8. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
    9. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
    10. Krem odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeszcze ciepły przekładamy do rękawa cukierniczego.
    11. Na ciasteczko bez kwiatuszka wyciskamy krem, a następnie przykładamy ciasteczko z kwiatuszkiem.
    12. Gotowe! Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń