Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 131
Dodano: 23.02.2011
Odsłon: 17242
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Dzień wcześniej: na małym ogniu zagotuj 1000ml kremówki z czekoladkami After Eight. Po zdjęciu z gazu ostudź i wstaw do lodówki.
Biszkopt: białka jajek ubij na sztywną masę. Ubijaj następnie dalej - stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dosypuj do ubitej piany mąkę i mieszaj starannie, ale delikatnie drewnianą kopyścią. Po dokładnym wymieszaniu wlej ciasto biszkoptowe na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym (wystarczy wyłożyć samo dno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto powoli wystudź pod lekką kołderką ze ściereczki kuchennej :) Wystudzony biszkopt wyjmij z blachy, odklej papier z dna, po czym biszkopt włóż do blachy z powrotem.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem (pół szklanki) żelatynę, starannie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę zagotowaną poprzedniego dnia wyjmij z lodówki i ubij na sztywno, po czym powolutku dolewaj - ciepłą jeszcze - żelatynę i starannie miksuj dalej. Po zmiksowaniu z bitą śmietaną całej żelatyny wylej masę na biszkopt i wyrównaj powierzchnię ciasta. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
Ubij śmietanę i wyłóż - np. przy użyciu dekoratora - na wystudzone gotowe ciastko. Ozdób pałeczkami miętowymi lub w inny sposób. Gotowe!
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

basiabarbara1962 02 września 2017Zgłoś do usunięcia
Super ciasto muszę wypróbować dzięki za przepis0 Kto głosował? | Odpowiedz

rodzinka500 01 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
napewno dobre na upalne dni,,,,do ulubionych3 Kto głosował? | Odpowiedz

pinocchio 16 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
blacha 40x253 Kto głosował? | Odpowiedz

boba 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
jakie wymiary ma twoja blacha??3 Kto głosował? | Odpowiedz

pinocchio 24 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Otóż te 400ml widnieje w pkt.4 oraz widoczne jest na zdjęciu :)Przepraszam za niezbyt chlujne udekorowanie ciasta bitą śmietaną, ale byłem wyjątkowo stremowany możliwym efektem, co całkiem popsuło efekt ;)))))))))
3 Kto głosował? | Odpowiedz

joanna13204 24 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
na pweno pycha,tylko co z pozostałą śmietaną sie robi,bo piszesz że rozpuszczamy czekoladki w 1000ml a w składnikach widnieje 1400ml?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tajra 24 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Z tą miętą będzie super na upalne dni !3 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ale pysznosci ,,,, do ulubionych3 Kto głosował? | Odpowiedz

Pyreczka 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuję,to mój ulubiony smak.3 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
rewelacyjne ciacho , napewno godne zrobienia ....3 Kto głosował? | Odpowiedz