Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, eleganckie, proste w przyrządzeniu. Jedyna uwaga - masę kremową przygotowujemy dzień wcześniej.
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 23
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 16
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 24
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 35
Pychota. Polecam.
Odsłon: 264
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 23
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 16
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 24
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 35
Pychota. Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
Dzień wcześniej: na małym ogniu zagotuj 1000ml kremówki z czekoladkami After Eight. Po zdjęciu z gazu ostudź i wstaw do lodówki.
Biszkopt: białka jajek ubij na sztywną masę. Ubijaj następnie dalej - stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej łyżeczkę proszku do pieczenia. Stopniowo dosypuj do ubitej piany mąkę i mieszaj starannie, ale delikatnie drewnianą kopyścią. Po dokładnym wymieszaniu wlej ciasto biszkoptowe na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym (wystarczy wyłożyć samo dno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto powoli wystudź pod lekką kołderką ze ściereczki kuchennej :) Wystudzony biszkopt wyjmij z blachy, odklej papier z dna, po czym biszkopt włóż do blachy z powrotem.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem (pół szklanki) żelatynę, starannie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę zagotowaną poprzedniego dnia wyjmij z lodówki i ubij na sztywno, po czym powolutku dolewaj - ciepłą jeszcze - żelatynę i starannie miksuj dalej. Po zmiksowaniu z bitą śmietaną całej żelatyny wylej masę na biszkopt i wyrównaj powierzchnię ciasta. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
Ubij śmietanę i wyłóż - np. przy użyciu dekoratora - na wystudzone gotowe ciastko. Ozdób pałeczkami miętowymi lub w inny sposób. Gotowe!