Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z śliwkami

Ciasto biszkoptowe z śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 1240

Dodano:

Odsłon: 6854

Placek którego bazą jest puszysty i aromatyczny biszkopt. Na którym ułożone są pyszne śliwki posypane cukrem pudrem. Zaletą tego przepisu jest to że zamiast śliwek można użyć praktycznie każdy owoc sezonowy lub mrożony. Między owoce takie jak: Rabarbar, borówkę amerykańską, truskawki, agrest i wiele innych.

Składniki

  • 500 g owoców (śliwki, agrest, morele, brzoskwinie, rabarbar)
  • 375 g Mąki tortowej (3 szklanki)
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g mleka (1/3 szklanki)
  • papier do pieczenia forma 25 cm / 30 cm
  • Odrobina cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z śliwkami

Przygotowanie

  1. 1. Do rondelka wlewamy mleko dodając masło i cukier wanilinowy, po czym całość podgrzewając rozpuszczamy. Po czym odstawiamy do ostudzenia.

  2. 2. Białka z jajek i szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy, po czym w kolejności dodajemy żółtka, ostudzone mleko z masło i cukrem wanilinowym i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. 3. Całość wlewamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy owoce sezonowe.
    4. Pieczemy w piekarniku nagrzanego wcześnie to temperatury 170-175 stopni Celsjusza przez 50 minut i gotowe.
    Resztę pikantnych szczegółów dowiesz się oglądając zamieszczony filmik kulinarny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń