Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappucino

Ciasto Cappucino

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 6972

Bardzo dobre ciasto, doskonałe na niedzielne popołudnie lub imprezy np. sylwester.

Składniki

  • Na biszkopt :
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • Na krem budyniowy :
  • 4 łyżki cappuccino
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła
  • Na krem śmietanowo-serowy:
  • 250ml śmietany 30%
  • 1 serek waniliowy
  • 2 łyżki cukru (wg uznania)
  • 3 łyżki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Cappucino

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, cukier i na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyłożyć na blachę i piec ok. 30 min. w 180 °C.

  2. Krem budyniowy :
    Zagotować 0,3l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i ostudzić. Zimny budyń wymieszaj z utraty masłem.

  3. Biszkopt przekrój na dwie równe części i spód posmaruj kremem, połóż drugą część biszkoptu.

  4. Krem śmietanowo-serowy:
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Kremem posmaruj wierzch ciasta.(według uznania mona posypać posypką do ciast lub drobno posiadanymi orzechami )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń