Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii, bez pieczenia, przełożone masą chałwową, herbatnikami, dżemem truskawkowym, ganache i krokantem orzechowym.
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Składniki
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy. W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do miseczki wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy do niego 2 budynie waniliowe w proszku, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy.
na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta i posypujemy krokantem dla ozdoby. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.