Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii, bez pieczenia, przełożone masą chałwową, herbatnikami, dżemem truskawkowym, ganache i krokantem orzechowym.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 509
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 288
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1481
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 509
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 288
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1481
Składniki
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy. W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do miseczki wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy do niego 2 budynie waniliowe w proszku, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy.
na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta i posypujemy krokantem dla ozdoby. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.