Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gesto je nakłujemy i nasączymy mieszaniną soku cytrynowego i cukru pudru
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Składniki
nagrzać piekarnik do 180 st.C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. Zmieszać w misce składniki ciasta: mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Umyc cytrynę gorącą wodą, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok ( oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Przełozyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełozyć z formy na drucianą podstawkę Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru.
Ciasto nalezy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe, potem przed podaniem odstawić je do wystudzenia w chłodne miejsce