Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z jagodami"
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje k...
Odsłon: 2069
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 144
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie...
Odsłon: 379
Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje k...
Odsłon: 2069
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 144
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie...
Odsłon: 379
Składniki
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Miodowy smakołyk bez pieczenia
Desery
Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Ulubione smaki z dzieciństwa
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Miodowy smakołyk bez pieczenia
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 55
Truskawki zapiekane w koglu-moglu. Ulubione smaki z dzieciństwa
Zaczął się sezon na świeże owoce, więc jeśli szukasz pysznego i szybkiego des...
Odsłon: 105