Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z jagodami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10891
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1179
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 816
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10891
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1179
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 816
Składniki
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie