Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z jagodami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 238
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 238
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Składniki
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie