Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto gruszkowe z kokosem i porzeczkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4900
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1426
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4900
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1052
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9602
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1426
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wodą. Dodaj mąkę z proszkiem, a potem pianę ubitą z białek. Wymieszaj i rozsmaruj ciasto na dwóch blachach z wyższą krawędzią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu schłódź, wyjmij.
Gruszki z sokiem zmiksuj, wlej rum. Jeden placek rozkrusz i wymieszaj z przecierem z gruszek.
Drugi placek posmaruj konfiturą i rozsmaruj na nim krem ponczowy. Wstaw do lodówki.
Zagotuj mleko i dodaj kokos. Gotuj przez chwilkę, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem i połącz z masą kokosową.
Rozsmaruj to na kremie ponczowym i popryskaj roztopioną polewą. Udekoruj gruszką.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 352 kcal.
Jeśli na plasterki gruszki wyłożysz tężejącą, kolorową galaretkę, np. pokrojoną na kawałeczki, ciasto będzie smaczniejsze i jeszcze bardziej apetyczne.Źródło: Na żywo