Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 181
Dodano: 22.01.2014
Odsłon: 43731
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Drewnianą łyżką wymieszać ze sobą cukier, puree jabłkowe, olej i jajka. Dodać startą marchew, rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki będą wilgotne przestać mieszać (nie mieszać zbyt długo). Ciasto powinno być miękkie i prawie płynne.
Przelać miksturę do przygotowanej tortownicy i piec 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, gdy będzie się naciskać na jego środek, a wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie wyjąć z tortownicy i studzić do końca na kratce.
Zmiksować składniki na polewę, aż będzie lekko płynna (w razie potrzeby dodać więcej soku z pomarańczy). Polać ostudzone ciasto polewą, tworząc na nim artystyczną kratkę. Odstawić, aż polewa stężeje i podawać.
Smacznego!
J.
*olej można pominąć, ale należy dodając go ciasto ma lepszą strukturę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

kasiablond 19 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
a jakie są składniki na polewe? nie bardzo jestem w stanie wywnioskować z opisu...1 Kto głosował? | Odpowiedz