Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z bakaliami oraz nutą skórki cytrynowej

Ciasto marchewkowe z bakaliami oraz nutą skórki cytrynowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 311

Jest to po prostu smaczne ciasto marchewkowo-bakaliowe z wyczuwalną nutą skórki cytrynowej. Bardzo mniam, mniam... Polecam ;)

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • garść żurawiny oraz rodzynek (mix)
  • 230g marchewki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka cytryny (ilość wg uznania, około 3 łyżeczki)
  • cukier puder do ozdobienia ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z bakaliami oraz nutą skórki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Zółtka ucieramy mikserem z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie "białkową pianę" wstawiamy do lodówki.

  2. Do żółtek wsypujemy startą na średnich oczkach marchewkę, orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę cytrynową oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy - ciasto będzie bardzo gęste, proszę się nie denerwować ;)

  3. Do masy marchewkowej delikatnie mieszając przekładamy białka. Po połączeniu ciasto prrzekłądamy do tortownicy o średnicy około 18 cm lub blaszki (u mnie chyba krawędź około 20 cm - wtedy wyjdzie dość niskie) wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.

  4. Pieczemyw temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut, sprawdzając wykałaczką. Jeżeli po tym czasie ciasto by się nie upiekło wystarczy przyczymać trochę dlużej w piekarniku - można przykryć folią. Na koniec możemy ewentualnie posypać całość cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń