Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto marchewkowo-pomarańczowe"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 835
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 835
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sodę, cynamon, gałkę i wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukry i ucieraj mikserem tak długo, aż drobinki cukru przestaną być wyczuwane. Następnie dodaj olej, sok i skórkę otartą z jednej pomarańczy; wymieszaj.
Na koniec stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj suche .
Foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45-50 min. Wystudź.
Przygotuj krem. Do miseczki włóż serek, miękkie masło oraz przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Wierzch ciasta posmaruj przygotowanym kremem i posyp skórką otartą z pomarańczy. Możesz też delikatnie oprószyć je cynamonem.
90 minut Porcja: 320 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie