Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowo truskawkowe.

Ciasto szpinakowo truskawkowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1120

Dodano:

Odsłon: 12664

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest przepyszne. Polecam.

Składniki

  • CIASTO:
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży - same liście (120 g)
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki)
  • gorąca woda (1/4 szkl)
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa (2 opakowania)
  • DODATKOWO:
  • listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)
  • truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
  • *tortownica 24 cm.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto szpinakowo truskawkowe.

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
    Dodajemy szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru.
    Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
    Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę.
    Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

  2. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
    Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.

  3. Mus truskawkowy:
    Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus i przepuszczamy przez sito.
    Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

  4. Wykończenie:
    Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
    Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
    Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut żeby dobrze stężał.
    Nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
    Ciasto chłodzimy 4 -24 godz.
    Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń