Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest przepyszne. Polecam.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Ciasto: Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.
Mus truskawkowy: Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus i przepuszczamy przez sito. Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie). Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut żeby dobrze stężał. Nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.