Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest przepyszne. Polecam.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1899
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1899
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Ciasto: Szpinak z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, mąką, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę. Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę.
Mus truskawkowy: Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus i przepuszczamy przez sito. Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie). Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut żeby dobrze stężał. Nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.