Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto waniliowe z mirabelkami

Ciasto waniliowe z mirabelkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 205

Mirabelki to niepozorne owoce, ale do ciasta są idealne, dodają mu aromatu i dzięki nim ciasto nie jest zbyt słodkie.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek śmietany
  • budyń waniliowy na 0,5 l mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok. 0,5 kg mirabelek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
  • Kruszonka:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 100g masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/5 szkl. oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto waniliowe z mirabelkami

Przygotowanie

  1. Najpierw należy przygotować kruszonkę, by zdążyła dobrze się schłodzić w lodówce. Roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić do połączenia składników. Przykryć miskę i wstawić na 15 min. do lodówki.

  2. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajka i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Zmiksować dodając śmietanę.

  3. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać równomiernie powierzchnię bułką tartą i ułożyć wydrylowane mirabelki. Na owoce pokruszyć przygotowaną kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 min. w temp.180 stopni C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem ( kto lubi może dodać nieco cynamonu )..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń