Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 22906

Biszkopt z musem rabarbarowym i bezą

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
  • mus z rabarbaru: kilka łodyg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru, 1 łyżką skrobi ziemniaczanej
  • beza: 5 białek, 1 szkl. cukru, odrobina soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i mąkę - miksujemy.

    Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180stopni.

    Rabarbar myjemy, kroimy w 1cm kawałki.
    Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy.
    Rabarbar puści sok więc nie dodajemy wody!
    Gotujemy aż rabarbar zmięknie.
    Skrobię rozpuszczamy w odrobinie wody, i dodajemy do musu - mieszamy.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukru - cały czas miksując.

    Na gotowy biszkopt wykładamy mus rabarbarowy,
    następnie bezę, robiąc kółka łyżką.

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 maja 2014 Kolejne ciasteczko do zrobienia. 6 p. ode mnie !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 maja 2014 I następne ciacho kuszące. Chociaż można popatrzeć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń