Do góry

Desery Przepis na:

ciasto zmiksowane smaki

ciasto zmiksowane smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 1838

ciasto na biszkopcie z masami budyniową,śmietanową oraz masą kajmakową, brzoskwiniami i galaretką, Warty spróbowania :)

Składniki

  • 5jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 32g cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe na 3/4litra
  • herbatniki maślane dużą paczkę
  • masa kajmakowa w puszcze krówkowa
  • duża śmietana 18% (ok.400g)
  • 2 galaretki truskawkowe (do różowej masy śmietanowej)
  • puszka brzoskwiń
  • 2 dowolne galaretki (ja użyłam szafirowej i ametystowej)
  • 1 śnieżka na mleko
  • kostka masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
ciasto zmiksowane smaki

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier,po rozpuszczeniu dodawać stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Pieczemy 20-30 minut, temperatura zależna od piekarnika od 150 do 180 stopni.

  2. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę budyniową.
    Masa budyniowa: ugotować 2 budynie śmietankowe na litrze mleka z dodatkiem cukru według uznania, ostudzić, zmiksować z kostką masła.Na tą masę układamy herbatniki maślane.Na herbatniki masę kajmakową.
    Masa śmietanowa:śmietanę 18% zmiksować z 1 śnieżką, następnie wlać 2 galaretki truskawkowe wcześniej rozpuszczone w 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozłożyć brzoskwinie. Zalać brzoskwinie 2 dowolnymi galaretkami (rozpuścić według przepisu na opakowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń