Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Clafoutis z jeżynami"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3734
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 164
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3734
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 164
Składniki
Jeżyny przebierz, opłucz, osusz na ściereczce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim jeżyny. W garnku podgrzewaj mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij je wtedy z ognia i małymi porcjami wsyp mąkę. Energicznie mieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W miseczce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszankę mleka, śmietany i mąki oraz olejek migdałowy. Wymieszaj na dosyć rzadkie ciasto. Polej owoce.
Clafoutis wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Deser serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami.Źródło: Naj