Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z jeżynami

Clafoutis z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Clafoutis z jeżynami"

Składniki

  • 50 dag jeżyn
  • 250 ml tłustego mleka
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 krople olejku migdałowego do ciast
  • trochę masła do posmarowania formy
  • ew. cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Clafoutis z jeżynami

Przygotowanie

  1. Jeżyny przebierz, opłucz, osusz na ściereczce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim jeżyny. W garnku podgrzewaj mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij je wtedy z ognia i małymi porcjami wsyp mąkę. Energicznie mieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.

  2. W miseczce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszankę mleka, śmietany i mąki oraz olejek migdałowy. Wymieszaj na dosyć rzadkie ciasto. Polej owoce.

  3. Clafoutis wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Deser serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń