Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Clafoutis z jeżynami"
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3748
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41461
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3748
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41461
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 243
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Jeżyny przebierz, opłucz, osusz na ściereczce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim jeżyny. W garnku podgrzewaj mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij je wtedy z ognia i małymi porcjami wsyp mąkę. Energicznie mieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W miseczce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszankę mleka, śmietany i mąki oraz olejek migdałowy. Wymieszaj na dosyć rzadkie ciasto. Polej owoce.
Clafoutis wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Deser serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami.Źródło: Naj