Do góry

Desery Przepis na:

Cukiniowa babka piaskowa w dwóch kolorach

Cukiniowa babka piaskowa w dwóch kolorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Cukiniowa babka piaskowa w dwóch kolorach"

Składniki

  • 400 g cukinii
  • 400 g mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 250 g miałkiego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml oleju
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukiniowa babka piaskowa w dwóch kolorach

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut

  2. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do misy. Dodać cukier i cukier wanilinowy, jajka, olej, startą cukinię i delikatnie wymieszać. Orzechy włoskie drobno zetrzeć i dodać do misy. Dobrze wymieszać.

  3. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i napełnić 2/3 porcji ciasta. Resztę ciasta równomiernie wymieszać z kakao i przelać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45-50 minut.

  4. Gdy babka nieco ostygnie w formie, ostrożnie przełożyć ją na kratkę kuchenną. Tuż przed podaniem suto ją oprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń