Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy fondant

Czekoladowy fondant

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 63

Idealna propozycja dla każdego miłośnika słodkości. Ciastko chrupiące z wierzchu, a w środku gorąca czekolada, która wypływa po nabraniu pierwszego kęsa. To "Czekoladowy fondant", którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut! Trzeba jedynie pilnować, aby wyjąć ciasto z pieca po 8 minutach. Aksamitna, gorąca czekolada zachwyci gości, sprawdzi się jako niespodzianka dla bliskiej osoby czy świąteczny deser.

Składniki

  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka kakao do oprószenia foremek
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy fondant

Przygotowanie

  1. Kokilki wysmarować odrobiną masła i oprószyć kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.

  2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i delikatnie wymieszać na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i roztopioną czekoladę, wymieszać.

  3. Tak przygotowaną masę wlać do kokilek i piec w temperaturze 200 st C przez 8 minut. Po wyjęciu z pieca ciastko udekorować miętą, cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń