Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy przekładaniec

Czekoladowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 2099

To jedno z tych ciast, które znika w kilka minut do ostatniego okruszka:))

Składniki

  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 szkl.mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg. twarogu.....może być z wiaderka...najlepszy jest Delfiko
  • 1 kost. miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 litra śmietanki 36%.....schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 ''utrwalacze'' do śmietanki
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. POLEWA:
    Olej, wodę, cukier i kakao umieścić w garnku. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok.10 min. Ostudzić.
    Piekarnik nagrzać do 170st.C
    CIASTO:
    Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać wystudzoną polewę, delikatnie wmieszać....dodać mąkę, proszek i sodę...połączyć. Ciasto wylać na blaszkę,wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.30-35 min. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków- po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
    Wyciągnąć blaszkę i zostawić do wystudzenia. Dużym ułatwieniem są blaszki z ruchomymi bokami.
    MASA SEROWA:
    Masło ubić z cukrem, stopniowo dodawać twaróg. Delikatnie wymieszać.

  2. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Dla ułatwienia- blat ciasta włożyć do blaszki....rozsmarować jednym dżemem, wyłożyć całą masę serową. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować drugim dżemem.
    Śmietankę ubić z cukrem i ''utrwalaczem''...Wyłożyć na dżem....Ozdobić startą czekoladą.
    Schłodzić :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń