Do góry

Desery Przepis na:

czereśniowa tarta

czereśniowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 144

maślane, kruche ciasto plus słodkie czereśnie

Składniki

  • czereśnie wydrylowane - 350 g
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon (opcjonalnie) - pół łyżeczki
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 200 g
  • masło - 125 g
  • żółtko - 1 szt
  • cukier puder - 2 łyżki
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 25 g
  • mąka pszenna - 1 czubata łyżka
  • cukier - 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
czereśniowa tarta

Przygotowanie

  1. Masło posiekać ,dodać mąkę pszenną i pozostałe składniki ciasta. Szybko zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Zrobić kruszonkę rozgniatając masło, cukier i mąkę widelcem. Włożyć do lodówki.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (średnica 23 cm), nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  4. Czereśnie wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą, cynamonem i sokiem z cytryny. Owoce nałożyć na podpieczony spód tarty, posypać kruszonką, włożyć do piekarnika.

  5. Tartę piec w 190 stopniach przez 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń