Do góry

Desery Przepis na:

Domowe babeczki z budyniem

Domowe babeczki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 4085

Kruche babeczki z budyniem to moje ulubione kruche ciastka z dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak pysznego, kruchego ciastka i słodkiego budyniu. Kruche babeczki z budyniem powstały , gdyż pewnego dnia miałam zbyt dużo ciasta kruchego, które mi zostało po zrobieniu innego ciasta. Jak się okazało kruche babeczki z budyniem nie zabierają dużo czasu. Samo zrobienie i pieczenie zajęło mi w sumie około godziny. W efekcie cała moja rodzina zajadała się pysznymi domowymi babeczkami czym z najlepszych cukierni.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • masło 125 g
  • cukier puder 100 g
  • żółtka 2 szt.
  • woda 100 ml
  • budyń w proszku 45 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, cukru pudru i masła zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Z ciasta wykrawamy koła wielkości foremek. Obklejamy ciastem formy.
    Gotowy budyń w proszku zalewamy wodą. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do każdej babeczki wkładamy po łyżeczce budyniu. Z pozostałego ciasta wykrawamy koła wielkości foremek i układamy je na budyniu. Sklejamy brzegi. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy. Możemy obsypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń