Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody owocowe"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2666
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2710
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 509
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2666
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2710
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem. Do garnka wlej mleko oraz śmietanę, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj utarte żółtka. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż krem zgęstnieje.
Truskawki opłucz, oczyść, zmiksuj. Owoce przetrzyj przez sitko. Krem śmietanowy przestudź, wymieszaj z musem truskawkowym. Masę lodową przelej do metalowej miseczki. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz. Następnie wyjmij i zmiksuj. Wstaw ponownie do zamrażalnika na 30 minut. Miksowanie i mrożenie masy powtórz 4–5 razy.
Superrady:
Chcesz wzbogacić smak deseru? Dodaj do masy truskawkowej posiekaną białą czekoladę albo likier kokosowy.
Przed podaniem lody włóż na 15–20 min do lodówki. Masa stanie się miękka i łatwiej uformujesz z niej zgrabne kulki.
Dla dzieci przygotuj lody na patyku: masę przelej do kubków po jogurcie i wetknij szpatułki.Źródło: Naj