Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe lody owocowe"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem. Do garnka wlej mleko oraz śmietanę, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj utarte żółtka. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż krem zgęstnieje.
Truskawki opłucz, oczyść, zmiksuj. Owoce przetrzyj przez sitko. Krem śmietanowy przestudź, wymieszaj z musem truskawkowym. Masę lodową przelej do metalowej miseczki. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz. Następnie wyjmij i zmiksuj. Wstaw ponownie do zamrażalnika na 30 minut. Miksowanie i mrożenie masy powtórz 4–5 razy.
Superrady:
Chcesz wzbogacić smak deseru? Dodaj do masy truskawkowej posiekaną białą czekoladę albo likier kokosowy.
Przed podaniem lody włóż na 15–20 min do lodówki. Masa stanie się miękka i łatwiej uformujesz z niej zgrabne kulki.
Dla dzieci przygotuj lody na patyku: masę przelej do kubków po jogurcie i wetknij szpatułki.Źródło: Naj