Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje.
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 2263
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 243
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 53
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 144
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5937
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1783
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 2263
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 243
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 53
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 144
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5937
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1783
Składniki
Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać. Na koniec wlać letnie mleko z masłem. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie zrobić mase makową: Jeśli jest taka potrzeba mak namoczyć przez kilka godzin, mój mak nie wymagał namaczania. Mak gotować wraz z mlekiem przez około 10 minut. Kiedy mak ładnie napęcznieje, zdjąć go z grzania i odcedzić z mleka. Odsączony mak zmielić za pomoca maszynki do mięsa lub blendera. Na patelni rozpuścić masło i do rozpuszczonego dodać mak, cukier oraz miód. Całość podsmażyć przez kilka minut. Na koniec dodać namoczone rodzynki i zmielone orzechy, dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i cienko rozwałkować i wyłożyć na nim warstwę masy makowej. Następnie zwinąć w rulon, zlepić brzegi i przełożyć do głębokiej keksówki posmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto najlepiej ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!