Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mnóstwo cynamonowej pyszności.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 276
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 87
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 125
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 276
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 87
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 125
Składniki
Ciasto drożdżowe: Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku. Wszystko łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Kiedy czekamy aż ciasto urośnie możemy przygotować nadzienie. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 0,5 cm. U mnie wyszedł prostokąt o wymiarach ok 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem (zostawiając wolne brzegi). Zwijamy w roladę. Brzegi rolady zawijamy pod spód ciasta. Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni (termoobieg - 150 stopni).
Roladę kładziemy na blachę z piekarnika (po przekątnej blachy). Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Smacznego :-) PS. Z podanych proporcji możemy zrobić dwie mniejsze rolady (ta wychodzi ogromna) ;-)