Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 19
Dodano: 03.12.2009
Odsłon: 18657
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Drożdze rozdrobnić i wraz z cukrem rozmieszać w lekko ciepłym mleku. Przesiać mąkę, jajka rozbić lekko widelcem.
Przelać masę drożdzową do mąki, dodać jaja i wymieszać dokładnie drewnianą łychą lub ręką (żeby ciasto odchodziło od ręki i pojawiły się pęcherzyki powietrza), odstawić na 20 minut o wyrośnięcia pod szmatką w ciepłym miejscu.
Jak urośnie, nakładać na tłuszcz, ale uwaga - ogień na pół gwizdka, bo wówczas racuchy będą surowe w środku. Olej też nie za głęboki, na "oko".
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Mary1019 24 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
pieke te racuszki od lat ale dodaje do ciasta duzo rodzynek i pokrojona sliwke suszona.Sa super po upieczeniu7 Kto głosował? | Odpowiedz

agnieszka28 29 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
No ale przeciez tu nie ma zadnego bledu,jest przeciez wyraznie napisane 2,5dkg (2 i pol deko) a nie 25 a tosie rowna 25 gram czyli wszystko ok.Lece smazyc:)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Bardolka 11 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Można wkroić jabłuszko i fajnie będzie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bountygabi 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
oj przepraszam, pzepraszam ;-) Jasne że dwadzieścia pięć gram ;-) Zaraz poprawię! Ale dzięki za zainteresowanie!7 Kto głosował? | Odpowiedz

zuzka32 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
25 dkg drożdzy??? to chyba na bimber?0 Kto głosował? | Odpowiedz

zuzka32 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
25 dkg drozdzy????? to na bimber chyba?????0 Kto głosował? | Odpowiedz

halinka512 04 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
też mi się wydaje że drożdży to chyba 25 gram miało być0 Kto głosował? | Odpowiedz

mamakacperka4 04 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Właśnie chyba pomyłka jakaś... z tymi drozdzami...0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 03 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Racuszki wyglądają pysznie, ale 25dkg drożdży to nie za dużo? Może chodziło o 2,5 dkg?0 Kto głosował? | Odpowiedz