Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z kruszonką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuść rozkruszone drożdże. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zaczyn, jajko i stopione masło. Zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Z dużej kuli oderwij kawałki ciasta i ulep małe kuleczki. Lekko je spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Dnem małej szklanki dociś nij środek drożdżówek, tak, by powstało niewielkie wgłębienie na nadzienie.
Truskawki umyj i pokrój. Na każdym placuszku ułóż po łyżce pokrojonych owoców.
Mąkę połącz z cukrem i posiekanym masłem.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią drożdżówki. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Kępic</strong>Źródło: Super TV