Do góry

Desery Przepis na:

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 20

Smaczny pomysł na "Faszerowane cukinie"

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 7-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane cukinie

Przygotowanie

  1. Kaszę wsyp do miski i zalej gorą cą wodą (powinna być w całości zakryta). Przykryj, odstaw na około 5 min aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie zdejmij przykrycie i całość wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki. 

  2. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przetnij na pół i delikatnie wydrąż środki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory osącz z oleju, pokrój w paski. Oliwki przekrój na pół. Wydrążony z cukinii miąższ pokrój w kostkę. 

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj suszone pomidory, miąższ z cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.

  4. Do miski włóż ostudzoną kaszę oraz przesmażone warzywa. Dodaj oliwki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukiniowe łódeczki, wierzch posyp startym serem.

  5. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i ułóż w nim cukinie. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

  6. 40 minut. Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń