Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej babci...do dziś pamiętam ten smak:)
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36050
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 314
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 384
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36050
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 179
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 314
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 384
Składniki
Mąkę wsypać na stolnicę.Na środku zrobić wgłębienie.Wbić żółtka,wlać śmietanę i spirytus.Zagnieść na jednolitą masę,ubić wałkiem tak, aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powietrza.
Ciasto odstawić na 1 godz. Następnie podzielić na 5-6 porcji,rozwałkować na cieniutkie placki.Pokroić na paski, w środku naciąć i przewlec przez środek jeden koniec każdego kawałka.
Można zrobić z tego ciasta róże:szklanką wycinamy krążek,nacinamy w trzech miejscach,następny krążek wycinamy literatką i też nacinamy i trzeci krązek-wyc.kieliszkiem.Wszystkie krążki nakładamy na siebie,dociskamy w środku białkiem(sklejamy).
Rozgrzewamy w rondlu smalec i smażymy faworki i róże(róże wkładamy na tłuszcz od najmniejszej strony płatka).Wykładamy na papier,posypujemy cukrem pudrem zmiesz. z waniliowym.W środek róży wkładamy konfiturę.