Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne faworki, doskonałe na karnawał, szczególnie na Tłusty Czwartek lub Ostatki
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17278
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 447
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 168
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 179
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17278
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 447
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 168
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 179
Składniki
Składniki: 1 szklanka mąki 3 żółtka 1 czubata łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu
Żółtka łączymy ze śmietaną, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, &nbsp;dodajemy ok. szklanki mąki&nbsp; (jeżeli śmietana nie jest zbyt gęsta to trochę więcej ) mieszamy i dodajemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">spirytus</a> lub ocet. Zagniatamy ciasto i gdy połączy się w jedną całość to bijemy wałkiem, składamy na pół i znowu bijemy i tak kilka razy. Zawijamy w folię lub ściereczkę i wkładamy do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Po wyjęciu ( podzielić najlepiej na 3 części ) rozwałkować na bardzo, bardzo cienko. Kroimy w paski o szerokości 3 - 3.5 cm, nacinamy wzdłuż w środku i przeplatamy. Następnie smażymy lub kładziemy na blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku Ja smażę w oleju, ale jak kto woli to może&nbsp;w innym tłuszczu np. w smalcu. Po osączeniu posypujemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">cukrem pudrem</a>.