Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14
Dodano: 03.03.2011
Odsłon: 3314
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Składniki: 1 szklanka mąki 3 żółtka 1 czubata łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu
Żółtka łączymy ze śmietaną, mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy ok. szklanki mąki (jeżeli śmietana nie jest zbyt gęsta to trochę więcej ) mieszamy i dodajemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">spirytus</a> lub ocet. Zagniatamy ciasto i gdy połączy się w jedną całość to bijemy wałkiem, składamy na pół i znowu bijemy i tak kilka razy. Zawijamy w folię lub ściereczkę i wkładamy do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Po wyjęciu ( podzielić najlepiej na 3 części ) rozwałkować na bardzo, bardzo cienko. Kroimy w paski o szerokości 3 - 3.5 cm, nacinamy wzdłuż w środku i przeplatamy. Następnie smażymy lub kładziemy na blachę i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku Ja smażę w oleju, ale jak kto woli to może w innym tłuszczu np. w smalcu. Po osączeniu posypujemy <a href="http://tu-apetito.blogspot.com">cukrem pudrem</a>.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)