Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki przyciągają spojrzenia ,nie tylko dzieci
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 931
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 931
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4163
Składniki
Podgrzać lekko mleko ,dodać cukier,pokruszone drożdże ,łyżkę mąki i lekko wymieszać.Zostawić do spulchnienia na ok.20 min. potem dodać resztę składników i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5godz,a podwoi wielkość.o tym czasie wyrobić ręcznie ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk.Następnie odrywać po kawałku i formować wałeczki,które następnie trzeba wywinąć delikatnie w supeł. wg wzoru i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem . W krótszej końcówce zrobć oczka z goździków,a dzióbki z migdałów pociętych w słupki.Dłuższy koiec węzełka naciąć 3razy -to utworzy ogon.Upiec w temp.180'C przez ok.35min.po ostudzeniu ozdobić lukrem ubitym z białka,cukru pudru i soku z cytryny.