Do góry

Desery Przepis na:

Gołąbki na słodko

Gołąbki na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 309

Dodano:

Odsłon: 1840

Gołąbki przyciągają spojrzenia ,nie tylko dzieci

Składniki

  • 1 szkl.letniego mleka,45dkg mąki, łyżeczka cukru,1/4 kostki drożdży,1/3 kostki masła (roztopionego i wystudzonego),szczypta soli
  • 2 jaja,migdały słupki,goździki,ewent.zioła prowansalskie lub czosnek granulowany
  • Lukier;szklanka cukru pudru,1 białko ,sok z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki na słodko

Przygotowanie

  1. Podgrzać lekko mleko ,dodać cukier,pokruszone drożdże ,łyżkę mąki i lekko wymieszać.Zostawić do spulchnienia na ok.20 min. potem dodać resztę składników i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5godz,a podwoi wielkość.o tym czasie wyrobić ręcznie ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk.Następnie odrywać po kawałku i formować wałeczki,które następnie trzeba wywinąć delikatnie w supeł. wg wzoru i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem . W krótszej końcówce zrobć oczka z goździków,a dzióbki z migdałów pociętych w słupki.Dłuższy koiec węzełka naciąć 3razy -to utworzy ogon.Upiec w temp.180'C przez ok.35min.po ostudzeniu ozdobić lukrem ubitym z białka,cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń