Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki przyciągają spojrzenia ,nie tylko dzieci
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 73
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 596
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5631
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 73
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 596
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5631
Składniki
Podgrzać lekko mleko ,dodać cukier,pokruszone drożdże ,łyżkę mąki i lekko wymieszać.Zostawić do spulchnienia na ok.20 min. potem dodać resztę składników i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5godz,a podwoi wielkość.o tym czasie wyrobić ręcznie ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk.Następnie odrywać po kawałku i formować wałeczki,które następnie trzeba wywinąć delikatnie w supeł. wg wzoru i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem . W krótszej końcówce zrobć oczka z goździków,a dzióbki z migdałów pociętych w słupki.Dłuższy koiec węzełka naciąć 3razy -to utworzy ogon.Upiec w temp.180'C przez ok.35min.po ostudzeniu ozdobić lukrem ubitym z białka,cukru pudru i soku z cytryny.