Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
Soczyste ziarenka granatu dodadzą koloru i wyrazu wielu daniom. Wypróbuj ich walory smakowe w zdrowej przekąsce z awokado i drobno pokrojoną szalotką. Dopraw do smaku, skrop oliwą z oliwek i posyp czerwonymi ziarenkami.
Barwne sałatki
Świetnie będzie smakować rukola z kozim serem lub szpinakiem, czerwoną cebulą i orzechami, z dodatkiem granatu.
Zafunduj sobie solidną porcję witamin i zrób sałatkę z gotowanego buraka, grillowanej piersi kurczaka, rzodkiewki i granatu. Polej sosem winegret z dodatkiem miodu.
Granat lubi się też z kuskusem. Wymieszaj kaszkę z natką, rodzynkami i kawałkami kurczaka, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj garść ziarenek granatu.
Pilaw i inne dania
To danie jest świetnym dodatkiem do mięs. Rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i duś chwilę. Wsyp szklankę ryżu i bulionu.
Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.
Zdejmij z ognia, dodaj pół szklanki pokrojonych suszonych moreli, orzeszków pistacjowych i trochę więcej ziaren granatu. Dopraw i posyp kolendrą.
Ważne info
Granaty pokrywa gruba, skórzasta łupina o purpurowej barwie. Pamiętaj, żeby wybierać zawsze te owoce, które mają skórkę ciemno-purpurową, lśniącą i gładką, bez żadnych plam czy pęknięć, i są ciężkie jak na swój rozmiar.
Wewnątrz granatu kryje się mnóstwo ziarenek pokrytych soczystym, galaretowatym miąższem o lekko kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. To z niego przyrządza się soki i alkohole, dodaje do deserów oraz sałatek.Źródło: Na żywo