Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowane brzoskwinie w miodzie"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93602
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2657
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2263
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93602
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2657
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2263
Składniki
Wymieszaj w niewielkim garnku miód oraz sok z cytryny. Dodaj gałązki tymianku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15-20 minut. Następnie przecedź sos i wyciągnij tymianek.
Przygotuj brzoskwinie tuż przed podaniem deseru. Przekrój na pół, wrzuć do miski i skrop je olejem. Wymieszaj, najlepiej dłońmi, by olej dobrze oblepił owoce. Następnie rozgrzej patelnię do grillowania.
Ułóż brzoskwinie na gorącej patelni, przeciętą stroną w dół. Grilluj je przez 4-5 minut, po czym przewróć na drugą stronę. Grilluj do momentu, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Przełóż owoce na talerz, polej sosem i zwieńcz łyżką serka mascarpone lub gałką lodów waniliowych. Udekoruj posiekanymi orzechami, ewentualnie drobnymi listkami tymianku.Źródło: Olivia