Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszkowe z orzechami"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2593
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2593
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, miąższ pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Następnie dodaj cukier wanilinowy, szczyptę soli, mielony twaróg, olej i wymieszaj. Gdy się połączą, wyrób gładkie, nielepiące się ciasto. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy.
Ciasto w formie posmaruj sokiem żurawinowym i ułóż na nim gruszki. Obie śmietany wymieszaj z jajkami, cukrem i budyniem, po czym zalej tym gruszki. Wierzch posyp suszonymi żurawinami i posiekanymi orzechami.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z piekarnika, a gdy zupełnie ostygnie, wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
70 minut Porcja: 323 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie