Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik styryjski

Jabłecznik styryjski

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 259

Dodano:

Odsłon: 14767

Nietypowy jabłecznik z mąki razowej....pyszny

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • mąka razowa przenna, 600g
  • proszek do pieczenia, 1 małe opakowanie
  • margaryna, 200g
  • cukier kryształ, 50g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • mleko, 1/4litra
  • Na nadzienie:
  • jabłka, 1 i 1/2kg
  • sok z cytryny, 4 łyżki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • cukier, 125g
  • zmielone orzechy laskowe (nie obrane), 100g
  • rodzynki, 100g
  • cynamon,niepełna łyżeczka
  • ponadto:200g konfitury morelowej,1żółtko,100g cukru pudru,2łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik styryjski

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,razem z margaryną,cukrem,mlekiem i szczyptą soli zagnieść na gladką masę.Pod przykryciem pozostawić na 1 godz w lodówce.

  2. Nagrzać piekarnik do temp 200 st C.Natłuścić blachę do pieczenia ciasta.

  3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać ze zmielonymi orzechami,rodzynkami,cynamonem,oraz z sokiem i otartą skórką z cytryny.

  4. Rozwałkować 3/4ciasta,wyłożyć nim blachę,na cieście równomiernie rozłożyć masę jabłeczną.Resztę ciasta rozwałkować,pokroić na paski,ułożyć z nich ukośną kratkę na nadzieniu jabłecznym. Kratkę posmarować rozbełtanym żółtkiem.

  5. Jabłecznik piec 40 mini ostudzić.Konfiturę morelową przetrzeć przez sito,podgrzać.Ciepłą polewą posmarować kratkę ciasta.Utrzeć puder z cytryną i polukrować kratkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 10 lutego 2012 zrobiłam w niedziele :) był naprawdę pyszny :) Polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 02 lutego 2012 Zapach boski, już go czuję:))) Już w ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 01 lutego 2012 Wygląda pysznie:-) Do ulubionych-do wypróbowania:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń