Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i przypominają mi wakacje u babci
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1509
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 678
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1509
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 678
Składniki
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlej mleko, wbij jajo, wymieszaj dokładnie. Dodaj resztę składników. Zagnieść ciasto. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Do miseczki dodaj jagody i resztę składników, delikatnie rozgnieć widelcem trochę jagód aby połączyły się z cukrem i mąką. Nie trzeba wszystkich rozgniatać wystarczy jak kilka puści sok i powstanie masa owocowa. Jeżeli nie rozgnieciemy to cukier i mąka będą na spodzie miski.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż na stolnicę i lekko wyrób, po czym delikatnie wałkuj na grubość ok. 1 cm. Ja używam szerokiej szklanki do wykrawania, takiej o średnicy 9cm. Później lekko zrób dołeczek i dawaj jagody. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 15 min. w 220 stopniach