Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i przypominają mi wakacje u babci
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5375
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1724
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5263
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1765
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5375
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1724
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5263
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1765
Składniki
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlej mleko, wbij jajo, wymieszaj dokładnie. Dodaj resztę składników. Zagnieść ciasto. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Do miseczki dodaj jagody i resztę składników, delikatnie rozgnieć widelcem trochę jagód aby połączyły się z cukrem i mąką. Nie trzeba wszystkich rozgniatać wystarczy jak kilka puści sok i powstanie masa owocowa. Jeżeli nie rozgnieciemy to cukier i mąka będą na spodzie miski.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż na stolnicę i lekko wyrób, po czym delikatnie wałkuj na grubość ok. 1 cm. Ja używam szerokiej szklanki do wykrawania, takiej o średnicy 9cm. Później lekko zrób dołeczek i dawaj jagody. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 15 min. w 220 stopniach