Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowa kremówka z malinami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Składniki
Czekoladę drobno posiekać. Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem i 1 torebką cukru wanilinowego. Ubić na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Blachę posmarować tłuszczem. Rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia.
Maliny przebrać, szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przesypać na ściereczkę i pozostawić, aż owoce wyschną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (kilka łyżek) i odstawić. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Sproszkowaną kawę cappuccino rozpuścić w 6 łyżkach wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubić z pozostałym cukrem wanilinowym.
Wymieszać z kawą. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Wystudzone ciasto rozciąć na dwa blaty. Tężejący krem wymieszać z połową malin. Na dolnym blacie rozsmarować krem (niewielką część kremu odłożyć). Przykryć drugim blatem, dociskając. Odłożonym kremem posmarować wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Udekorować waflowymi rurkami i odłożonymi malinami.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco