Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowa kremówka z malinami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Czekoladę drobno posiekać. Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem i 1 torebką cukru wanilinowego. Ubić na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Blachę posmarować tłuszczem. Rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia.
Maliny przebrać, szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przesypać na ściereczkę i pozostawić, aż owoce wyschną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (kilka łyżek) i odstawić. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Sproszkowaną kawę cappuccino rozpuścić w 6 łyżkach wrzącej wody. Śmietanę kremówkę ubić z pozostałym cukrem wanilinowym.
Wymieszać z kawą. Ostrożnie połączyć z żelatyną. Wystudzone ciasto rozciąć na dwa blaty. Tężejący krem wymieszać z połową malin. Na dolnym blacie rozsmarować krem (niewielką część kremu odłożyć). Przykryć drugim blatem, dociskając. Odłożonym kremem posmarować wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Udekorować waflowymi rurkami i odłożonymi malinami.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco