Do góry

Desery Przepis na:

Keks tulipan w czterech smakach

Keks tulipan w czterech smakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Keks tulipan w czterech smakach"

Składniki

  • 5 jajek + 2 białka
  • 25 dag margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • po 1 fiolce olejku waniliowego i arakowego
  • odrobina zielonego barwnika w płynie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Wszystkie białka ubijam na sztywno. Margarynę ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masy kolejno dodaję żółtka. Następnie dodaję na przemian porcję mąki z proszkiem i porcję oleju.

  2. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, dzielę ciasto na 4 równe porcje. Do jednej dodaję proszek budyniowy, olejek waniliowy i odrobinę zielonego barwnika. Do drugiej wsypuję mak, do trzeciej – kisiel truskawkowy, a do czwartej – kakao i olejek arakowy.

  3. Foremkę wykładam pergaminem. Na spodzie rozsmarowuję ciasto waniliowe. Potem nakładam ciasto kakaowe, truskawkowe i makowe. Wierzch wygładzam. Całe ciasto przeciągam wzdłuż widelcem, by nie popękało podczas pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piekę około godziny.

  4. Anna Bratek z Sieńska

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń