Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przykładem praktycznego wykorzystania produktów w kuchni jest właśnie mój przepis na klasyczny tort czekoladowy. Pełen czekolady – czekoladowe ciasto, krem czekoladowy plus dodatek bitej śmietany. Klasyczny tort czekoladowy u mnie w rodzinie wywołał zachwyt wśród dzieci.Na szczęście miałam to szczęście i dzieciakom posmakowało. Strach pomyśleć co by było gdyby było inaczej. Jest to przepis, który tak naprawdę powstał spontanicznie. Co tu dużo mówić był pyszny.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 331
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem, aż zbieleją. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy kakao. Miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 -40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Mleko i gotowy krem budyniowy miksujemy przez 3 minuty. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy krem czekoladowy. Krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Lekko wybrzuszoną górną warstwę ciasta ścinamy i kruszymy. Ciasto przekładamy kremem. Wkładamy na 20 minut do lodówki. Mocną zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta, posypujemy pokruszonym ciastem.