Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa chatka z herbatników

Kokosowa chatka z herbatników

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kokosowa chatka z herbatników"

Składniki

  • 24 kwadratowe herbatniki
  • 1 kg mielonego tłustego twarogu
  • 1 kostka (25 dag) miękkiego masła albo margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 op. (20 dag) drobnych wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • sok oraz skórka z 1 limonki
  • 1 torebka polewy czekoladowej oraz złote perełki cukrowe do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowa chatka z herbatników

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 460 kcal. Cena porcji: 2,20 zł

  2. Masło przełóż do większej miseczki. Dodaj cukier puder i ucieraj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. W czasie ucierania porcjami dodawaj mielony twaróg. Masę wymieszaj z wiórkami oraz likierem kokosowym. Domieszaj sok i skórkę z limonki.

  3. Miseczkę przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.

  4. W tym czasie przygotuj duży kawałek grubej folii aluminiowej. Ułóż na niej w 3 rzędach herbatniki. Posmaruj je grubą warstwą kremu kokosowego. Pozostaw wolne dłuższe brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony) Folię aluminiową unieś z obu stron, tak aby herbatniki po złączeniu utworzyły trójkąt. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

  5. Torebkę z polewą czekoladową wstaw do naczynia z gorącą wodą. Kiedy polewa stopi się, odetnij róg torebki, tak by powstał otworek. Ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię.

  6. Na chatkę wyciśnij paseczki polewy. Formuj przy tym dekoracyjne wzorki. Zanim polewa zastygnie, kremówkę posyp złotymi perełkami cukrowymi.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń