Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niedrogie, efektowne:)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 244
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Kruche ciasto: Siekamy masło/margarynę z mąką, żółtkami (ja dodałam surowe), cukrem i szczyptą soli. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią i chowamy na pół godziny do lodówki. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wycinamy szklanką kółka o średnicy większej niż foremki. Wycięte kółka wkładamy do foremek i dociskamy je do ścianek, żeby dobrze przylegały (inaczej ciasto może się zsunąć lub złożyć w foremce). Uwaga dot. foremek: standardowe foremki musimy wcześniej posmarować tłuszczem. W przypadku silikownowych nie jest to konieczne - ciasto ładnie odchodzi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut.
Nadzienie: Babeczki można nadziewać wg uznania. Podajemy jedną z wielu wersji:)
Ostudzone ciasteczka nadziewamy kremem toffi/czekoladowym (lub innym), powidłem śliwkowym, budyniem (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu), polewamy czekoladą, posypujemy kolorową posypką i dekorujemy drażami lub orzechami w czekoladzie. Smacznego!